Aktualności - Promocje - Stomatolog Radzi

YesDent

Próchnica przyczyny

Próchnica Przyczyny

By: | Tags: , , , , , | Comments: 0 | sierpień 2nd, 2016

PRÓCHNICA ZĘBÓW PRZYCZYNY STATYSTYKA

Próchnica zębów: caries dentium – to choroba zakaźna tkanek twardych zęba o podłożu bakteryjnym.

Próchnica przyczyny – czynniki wywołujące proces próchnicy :

Bakterie:

L. Acidophilus , paciorkowce np. – Streptococcus mutans czy S. faecalis, S. sanguinis, S. salivarius, S. mitis stanowią jedne z około 300 – 400 gatunków bakterii zamieszkujących naszą jamę ustną.  To one rozkładają cukry, produkują kwasy i doskonale rozwijają się w kwaśnym środowisku. Są odpowiedzialne za zainicjowanie procesu chorobowego powstającego na skutek wytworzenia w jamie ustnej – pH poniżej 5,5 (właściwe pH jamy ustnej wynosi: 9,0-10,0).  Ich liczna obecność sprzyja demineralizacji – odwapnieniu szkliwa. Bakterie te biorą również udział w odkładaniu się płytki nazębnej, która z kolei jest doskonałym podłożem do rozwoju bakterii tlenowych. Pozostałe gatunki bakterii żyjące w jamie ustnej nie są dla nas szkodliwe i nie prowadzą do rozwoju próchnicy.

Nawyki żywieniowe i higieniczne:

Częste spożywanie pokarmów bogatych w węglowodany, picie soków, podjadanie nocą, duża ilość przekąsek w ciągu dnia, potrawy o konsystencji kleistej zalegające na powierzchni zęba – to częste przyczyny próchnicy. Ponadto niedobory wapnia, witamin, magnezu, fosforu czy niektórych mikroelementów powodują zwiększenie podatności na próchnicę.

Nieumiejętne lub zbyt rzadkie szczotkowanie zębów. Nie używanie nici dentystycznych, odpowiednich past do zębów oraz płukanek do jamy ustnej. Brak przeglądów stomatologicznych co 6 miesięcy i nie usuwanie kamienia nazębnego prowadzą do zwiększonego ryzyka wystąpienia próchnicy.

Cukry:

Obecne w wielu pokarmach w zróżnicowanym stężeniu. Rafinowane cukry dodawane do pokarmów mają duży wpływ na zwiększenie zagrożenia wystąpienia próchnicy, natomiast cukry naturalne odgrywają niewielkie znaczenie w rozwoju choroby. Najgroźniejsze z nich to: sacharoza, fruktoza, glukoza i maltoza. Nawet podczas spożywania dużych dawek cukrów nie musi dojść do wystąpienia próchnicy, pod warunkiem zachowania właściwej higieny jamy ustnej.

ciekawostka:

Aspartam – substytut cukru używany często przez osoby będące na diecie nie wywołuje próchnicy.

Coca-Cola czy Pepsi – to napój o o znacznym stopniu szkodliwości dla każdego uzębienia. Będzie on w niewielkim stopniu szkodliwy dla zębów jeżeli zostanie wypity w krótkim czasie dużymi łykami. Przetrzymywanie płynu w jamie ustnej, spożywanie małymi łyczkami i długotrwała, częsta konsumpcja – to prosta droga otwierająca proces próchniczy. Natomiast umycie zębów po spożyciu coca-coli czy innego płynu zawierającego znaczne ilości cukru eliminuje jego negatywne działanie.

Cechy indywidualne:

Cecha osobnicza, genetycznie uwarunkowana na którą ma również wpływa dostarczanie odpowiedniej dawki fluoru już w okresie życia płodowego oraz w okresie wzrostu człowieka. W niektórych przypadkach duże znaczenie ma skład śliny pacjenta oraz zaburzenia w jej wydzielaniu (kserostomia – czyli zmniejszone jej wydzielanie).

Czas:

Nasze zęby nieustanne poddawane są procesom demineralizacji (odwapnieniu) i remineralizacji szkliwa. Jeśli demineralizacja trwa dłużej niż proces remineralizacji, dochodzi do zmian na zębach przypominających swoim wyglądem białą plamę. Jest to tak zwana próchnica początkowa, łatwa do opanowania i wyleczenia. Brak interwencji stomatologa i postępująca dalsza destrukcja tkanek prowadzi do powstania ubytku.

Choroby przewlekłe:

U pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna atakującą jelita, żołądek, przełyk a nawet usta, szwedzcy naukowcy z Department of Dental Medicine prowadzący badania nad przyczyną zaawansowanej próchnicy u osób cierpiących na tą przewlekłą chorobę stwierdzili:

  • zwiększoną ilość szkodliwych bakterii z (Lactobacilli) w ślinie,
  • osoby po przebytej operacji jelita dodatkowo wykazywały większą ilość bakterii z gatunku streptococcus mutans w jamie ustnej.

Cukrzyca oraz refluks żołądkowy także powodują zwiększone zagrożenie wystąpienia próchnicy.

Leki:

Niektóre leki (cytostatyczne, przeciwdepresyjne, przeciwhistaminowe, moczopędne, przeciwbólowe – kodeina, morfina, metadon) przyjmowane długotrwale prowadzą do suchości w jamie ustnej, a co za tym idzie do szybkiego namnażania się bakterii. Należy uważać także na pastylki do ssania zawierające cukier oraz syropy, a także antybiotyki podawane w okresie wzrostu zębów stałych.

 

Próchnica oraz choroby przyzębia stwarzają większe zagrożenie wystąpienia wielu niebezpiecznych dla zdrowia i życia, przewlekłych i ogólnoustrojowych chorób. Coraz częściej łączy się zaniedbane, nieleczone uzębienie ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia: cukrzycy typu 2, RZS oraz innych chorób autoimmunologicznych, choroby wieńcowej, nowotworów, nadciśnienia czy chorób nerek.

Zagadnienia związane z PRÓCHNICĄ

Próchnica Statystyki:

W Polsce aż 96% dorosłych i dzieci cierpi z jej powodu! W tej niechlubnej statystyce bijemy na głowę większość państw europejskich.

Podczas badań przeprowadzonych w ramach trzeciej akcji „Chroń dziecięce uśmiechy” stwierdzono, iż na Dolnym Śląsku występuje najniższa częstotliwość mycia zębów wśród uczniów szkół podstawowych. Według  prezydenta PTS Bartłomieja W. Lostera aż 66% dolnośląskich dzieci ze szkół podstawowych ma braki w uzębieniu, u 70% badanych stwierdzono próchnicę, a 50% posiada wypełnienia. Ze statystyk wynika także, że 18% dzieci w ogóle nie uczęszcza na wizyty do stomatologa. W ocenie Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego ogólna kondycja uzębienia dzieci mieszkających na Dolnym Śląsku jest zła.